miercuri, 8 septembrie 2010


Nedim Gürsel - Fiicele lui Allah

Nedim Gürsel este un mare autor turc contemporan cu Orhan Pamuk. Autor a aproximativ 30 de lucrari de diferite genuri, tradus in peste 12 limbi, acesta s-a nascut in 1951, iar in prezent locuieste la Istanbul sau Paris, unde a studiat. Nedim Gürsel preda Limba si Literatura turca la Sorbona.

Ultima sa carte, "Fiicele lui Allah", a starnit reactii furtunoase, fiind judecat pentru insultarea religiei. Si primul sau roman, "Prima femeie", a fost cenzurat, pretinzandu-se ca ofenseaza moralitatea publica.
Mai multe despre acest subiect gasiti in acest articol, iar in acesta veti putea citi si fragmente in limba romana din cartea "Fiicele lui Allah", ce este in curs de aparitie la editura Curtea Veche. Pare interesanta.

Personajul romanului, dupa decesul tatalui si plecarea mamei sale, este crescut de bunicii lui. Bunicul, jurist, mutilat in razboi si musulman foarte pios, incearca sa-i insufle principiile islamului, in timp ce bunica sa ii relateaza legende nascute din traditia turca. Isi creeaza astfel propria reprezentare imaginara, obsedat de bine si de rau si de episoadele vietii Profetului Mahomed. Devenit adult, el gaseste printre hartiile bunicului sau decedat un carnet cu notite luate in Arabia in timpul primului razboi mondial, in care acesta povesteste cum a fost nevoit sa se lupte cu alti musulmani si sa apere orasul sfant Medina impotriva arabilor rasculati si aliati ai englezilor.
In acest magnific roman, Nedim Gürsel face o intoarcere in sursele gandirii si scrierii sale, se interogheaza asupra credintei si asupra Turciei moderne nascuta din marele Imperiu Otoman.

Prezentarea am gasit-o pe net si astept cu nerabdare aparitia cartii si in limba romana. Alaturi de scriitori precum Orhan Pamuk si Elif Safak, e o adevarata placere sa descoperi noi autori turci. Merita cititi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu