duminică, 3 martie 2013

Enis Batur - Marul

Enis Batur (n. 1952), unul dintre cei mai prolifici poeti turci contemporani, a publicat 24 de volume de versuri si de eseuri, trei romane (cele in limba romana sunt "Marul" si "Amara cunoastere"), 5 volume de note de calatorie si o autobiografie. Pentru poeziile si eseurile sale, a fost rasplatit cu mai multe premii literare in Turcia.

Pretextul acestui „roman“ este expunerea la Musée d’Orsay din Paris, în 1995, a tabloului intitulat "Originea Lumii" al lui Gustave Courbet, comandat pictorului în 1866 de un diplomat şi mecena turc, Halil Şerif-paşa.
Comentariile pe marginea tabloului în sine şi a fenomenului declanşat de scoaterea lui, în sfârşit, în faţa publicului, după 129 de ani cât a fost ţinut ascuns, îi oferă scriitorului prilejul de a dezvolta o „teorie a mărului“.
Fructul este privit ca un simbol al dorinţei de cunoaştere umane, care a avut, drept prim efect notabil, alungarea lui Adam şi a Evei din Rai. Mărul însuşi devine, într-un anume sens, o „origine a lumii“.
(Editura Art) 

"Cartea este ca un ring de dans: daca unul dintre parteneri nu stie sa danseze, nu vrea sa danseze sau, din contra, este priceput, doreste sa danseze, dansul isi schimba aspectul in functie de asta."

"A calatori este o cale de a te indeparta de tine insuti. A adormi este una dintre nenumaratele cai de parasire de sine. Parasirea de sine definitiva este cea mai dura dintre cai. A scrie inseamna, cel mai des, a se regasi pe sine rupandu-se de sine. Nimeni nu poate incerca toate caile. Isi pierde timpul in cateva dintre ele si, intr-un sfarsit, alege unul - unul singur - , intelege ca el este alesul caii."

"A scrie, spun, inseamna indreptarea catre mar, ruperea sa din copac, de pe creanga si mai mult decat atat: a scrie inseamna a musca din mar. "

"A scrie este lansarea in mar, completarea continua.
A cauta, a cunoaste, a face cunostinta, a sti inseamna a intinde mana spre copac inca o data.
A scrie (a face) este in acest caz un pacat dublu.
A cunoaste pacatul pentru a pacatui. (Da)."

2 comentarii:

 1. Buna!

  Am aflat ca intre 17-19 mai 2013 va fi un festival turcesc la Bucuresti: http://news4diaspora.com/2013/04/13/bucuresti-festival-turcesc-17-19-mai-2013/

  Poate e cineva interesat...

  Toate cele bune!

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna Claudia! Auzisem ca va fi in curand, insa nu stiam concret data, multumim pentru informatie :)

  RăspundețiȘtergere