sâmbătă, 4 august 2012

Atlasul Continentelor Incetosate - Ihsan Oktay Anar

Cartea lui Ihsan Oktay Anar propune cititorului o lume fabuloasă, la graniţa dintre real şi fantastic, cu personaje pitoreşti, desprinse din medii dintre cele mai diverse şi animate de ţeluri adeseori surprinzătoare. La fel de fabulos este şi Istanbulul lui Ihsan Oktay Anar – un oraş cu repere istorice amăgitoare, în care reverie se împleteşte cu legenda, iar realitatea cu ficţiunea, în care se ţes intrigi şi se visează intens. Un oraş al lumii, din care se pleacă şi în care se revine cu naturaleţe, un oraş cosmopolit, deschis explorării şi cunoaşterii, un oraş cu faţete şi valenţe multiple, în care coexistă destine şi identităţi aparte. (http://www.ledabooks.ro)

Ihsan Oktay Anar, scriitor turc nascut in anul 1960, a urmat cursuri de filosofie la Universitatea Marii Egee din Izmir, unde preda la ora actuala istoria filosofiei. A publicat pana in prezent cinci romane: "Puslu Kıtalar Atlası" ("Atlasul Continentelor Incetosate"), "Kitab-ül Hiyel" ("Cartea Mecanicii"), "Efrasiyâb'ın Hikâyeleri" ("Povestile lui Efrasiyâb"), "Amat", "Suskunlar" ("Taciturnii").

"Ce era somnul? Exista cu-adevarat ceva numit vis si, pe de alta parte, oamenii chiar puteau avea parte de asemenea lucruri? Era, cu siguranta, ceva foarte distractiv. Stia insa totodata ca, pentru a visa, trebuia sa poata dormi, asa incat in fiecare noapte, dupa chemarea la rugaciunea de noapte, se ducea la culcare cu nadejdea ca intr-o buna zi, mai devreme sau mai tarziu, avea sa-l ia somnul. De unde sa stie cei ce nu erau deprinsi cu lumea lui ca baiatul acela nazdravan, care suferea pentru ca nu putea sa viseze, vietuia, de fapt, intr-un univers la fel de colorat ca visele?"

"Visez. N-am cum sa ma indoiesc ca visez. Visez, asadar exist. Exist, dar cine sunt eu?"

"(...) mintea sa a prins sa fie absorbita de ideea ca somnul nu era decat o forma de trezie si ca visele, la randul lor, intruchipau realitatea insasi. Poate ca atunci cand se desteptase din somn, cu putina vreme in urma, deschizand ochii asupra lumii reale, si cand incepuse sa se intinda in asternut se cufundase, de fapt, in somn. Daca faptul acesta era adevarat, ceea ce contempla atunci facea parte dintr-un vis. Indiferent daca ceea ce vedea era vis sau realitate, faptul acesta vadea existenta subiectului care vedea realitatea sau care visa. In cazul acesta, el, ca persoana care vedea toate lucrurile acelea, exista."

Un comentariu: