sâmbătă, 4 august 2012

Atlasul Continentelor Incetosate - Ihsan Oktay Anar

Cartea lui Ihsan Oktay Anar propune cititorului o lume fabuloasă, la graniţa dintre real şi fantastic, cu personaje pitoreşti, desprinse din medii dintre cele mai diverse şi animate de ţeluri adeseori surprinzătoare. La fel de fabulos este şi Istanbulul lui Ihsan Oktay Anar – un oraş cu repere istorice amăgitoare, în care reverie se împleteşte cu legenda, iar realitatea cu ficţiunea, în care se ţes intrigi şi se visează intens. Un oraş al lumii, din care se pleacă şi în care se revine cu naturaleţe, un oraş cosmopolit, deschis explorării şi cunoaşterii, un oraş cu faţete şi valenţe multiple, în care coexistă destine şi identităţi aparte. (http://www.ledabooks.ro)

Ihsan Oktay Anar, scriitor turc nascut in anul 1960, a urmat cursuri de filosofie la Universitatea Marii Egee din Izmir, unde preda la ora actuala istoria filosofiei. A publicat pana in prezent cinci romane: "Puslu Kıtalar Atlası" ("Atlasul Continentelor Incetosate"), "Kitab-ül Hiyel" ("Cartea Mecanicii"), "Efrasiyâb'ın Hikâyeleri" ("Povestile lui Efrasiyâb"), "Amat", "Suskunlar" ("Taciturnii").

"Ce era somnul? Exista cu-adevarat ceva numit vis si, pe de alta parte, oamenii chiar puteau avea parte de asemenea lucruri? Era, cu siguranta, ceva foarte distractiv. Stia insa totodata ca, pentru a visa, trebuia sa poata dormi, asa incat in fiecare noapte, dupa chemarea la rugaciunea de noapte, se ducea la culcare cu nadejdea ca intr-o buna zi, mai devreme sau mai tarziu, avea sa-l ia somnul. De unde sa stie cei ce nu erau deprinsi cu lumea lui ca baiatul acela nazdravan, care suferea pentru ca nu putea sa viseze, vietuia, de fapt, intr-un univers la fel de colorat ca visele?"

"Visez. N-am cum sa ma indoiesc ca visez. Visez, asadar exist. Exist, dar cine sunt eu?"

"(...) mintea sa a prins sa fie absorbita de ideea ca somnul nu era decat o forma de trezie si ca visele, la randul lor, intruchipau realitatea insasi. Poate ca atunci cand se desteptase din somn, cu putina vreme in urma, deschizand ochii asupra lumii reale, si cand incepuse sa se intinda in asternut se cufundase, de fapt, in somn. Daca faptul acesta era adevarat, ceea ce contempla atunci facea parte dintr-un vis. Indiferent daca ceea ce vedea era vis sau realitate, faptul acesta vadea existenta subiectului care vedea realitatea sau care visa. In cazul acesta, el, ca persoana care vedea toate lucrurile acelea, exista."

3 comentarii:

  1. Mükemmel bir kitap. Bir nefeste okudum.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună ziua prieteni, multe persoane suferă astăzi de dureri în diferitele lor relații, pentru că este greu să renunți la dragostea adevărată, uneori ne prefacem că suntem bine, dar nu este așa. Pentru a obține o persoană dragă, încercăm, de asemenea, să ne recâștigăm bucuria și fericirea. Dr. Egwali este aici pentru a ajuta inimile frânte, deoarece este capabil să-ți restabilească fostul sau să-ți restabilească viața amoroasă cu vrăjile sale puternice de dragoste, pentru că l-am testat și l-am crezut că sunt un martor viu astăzi. Mi se solicită persoanelor cu traume conjugale sau de relație să-l contacteze cât mai curând posibil prin WhatsApp la +2348122948392 sau să îi trimită un e-mail. Trimiteți un e-mail /dregwalispellbinder@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Loteria este ceva ce majoritatea oamenilor din lume doresc să câștige, nu doar câștigând la loterie, dar vor să câștige mare, am jucat la loterie de câțiva ani acum, dar nu am câștigat mare, personal întotdeauna cred că există ceva în spatele tuturor câștigătorilor care câștigă mereu mari, pentru că intensitatea mea îmi spune întotdeauna că fiecare lucru este posibil, reușesc să iau legătura cu unul dintre cei mai mari câștigători de loterie din Marea Britanie, l-am întrebat despre succes, și m-a referit la un foarte puternic jucător de vrajă, Dr. Prince, el este într-adevăr un om grozav căruia i-am explicat, fără detalii ascunse, (chiar vreau să câștig loteria atât de rău), a pus-o la treabă și a scris o scrisoare de câteva zile Numere care nu dau greș niciodată, aceste numere au fost cele pe care le-am jucat și am câștigat £ 3,000000,00, 3 milioane de lire sterline, este binecuvântat, și tu poți să-ți schimbi viața și cu ajutorul lui, contactează e-mail: obinnaspelltemple@yahoo.com
    WhatsApp el: +18488416266

    RăspundețiȘtergere